Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 124 685 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

PRZEPISY I INFORMACJIE

sobota, 08 marca 2008 18:09

 

Staropolskie filety schabowe z aromatem trawy żubrowej i jabłka w sosie żurawinowym

Składniki:

- schab b/k – 180 g
- jabłko – 50 g
- trawa żubrowa – 6 szt
- ziemniaki młode – 120 g
- migdały płatki – 20 g
- szparagi świeże – 2 szt
- olej z orzechów laskowych – 5 g
- koperek – 5 g
- oliwa z oliwek – 10 g
- żurawina – 10 g
- śmietana – 30 g
- miód pitny – 50 ml
- przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Schab zamarynować w miodzie pitnym, trawie żubrowej i oleju z orzechów. Jabłko pokroić w plastry, wyciąć gniazda.
Ziemniaki obrać w kształcie jabłek, jedno kwadratowe, ugotować, następnie opanierować w żółtku i migdałach, zapiec w piekarniku.
Filety wyciąć z kieszenia, nadziać podsmażonymi jabłkami i trawą żubrową, smażyć na oliwie. Na patelnię po smażeniu wlać miód pitny, żurawinę i śmietanę. Ugotowane szparagi powiązać trawą żubrową, wyporcjować.
Smacznego!

Składniki:
- Comber z sarny 0,5 kg
- Wino czerwone 200 ml
- Tymianek
- Jałowiec
- Pieprz młotkowy

Ziemniaki w cieście francuskim:
- Ciasto francuskie
- Ziemniaki
- Śmietana
- Czosnek
- Brokuły
- Płatki migdałów

Wykonanie:
Comber z sarny oczyścić z błon. Pleciemy warkocz i wkładamy do zalewy z wina i ziół na 24 godz.

Ziemniaki w cieście francuskim:
Ziemniaki kroimy w plastry, dodajemy śmietanę, czosnek, sól, pieprz. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do formy z wyłożonym ciastem francuskim i pieczemy ok. 1,5 godz w tem. 150 C. Przesmażamy na maśle jeżyny dodajemy wino czerwone i dusimy. Całość przecieramy przez sito, następnie dolewamy jeszcze wina i redukujemy o ½ objętości, na koniec dodajemy masło aby cały sos zagęścić. Usmażony warkocz z combra sarniego podajemy z sosem jeżynowym, ziemniakami w cieście francuskim oraz z brokułami.

 

Szynka pieczona z rodzynkammi

 

Składniki:

1 kg szynki gotowanej

1 szklanka białego wytrawnego wina

1 szklanka wody

1 szklanka rodzynek

2 łyżki masła

2 łyżki brandy

Przygotowanie:

Umieścić szynkę w naczyniu: polać wodą i winem, dodać masło I posypać rodzynkami. Dodać brandy i piec w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C, Po upieczeniu pociąć w plastry. Podawać na ciepło lub zimno.

 

Pieczona jagnięcina w panierce czosnkowo-ziołowej, warzywami, ziemniakami marynowanymi w musztardzie

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

sobota, 25 października 2014

Licznik odwiedzin:  45  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwum

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 45

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl